Konijnenberg

Konijnenberg / Natuurlijke & wenselijke situatie voor tamme konijnen?

Het idee van een konijnengroep in de tuin, op het land of bij de camping of kinderboerderij spreekt velen aan. Een groep op een omgaasd stuk(je) terrrein … er bereiken ons veel vragen van mensen die zoiets overwegen. We hebben dit ook 1 maal succesvol gedaan, bij een basisschool met tevens hoog omheind eigen terrein in Putten (zie site). Er kleven echter voors en tegens aan en die hebben we opgepikt in de dagelijkse praktijk. Denk niet meteen: ”oh, het kan dus niet”, we willen alleen dat je je realiseert wat je zoal tegen kunt komen, dan kan je de afweging bewuster maken.

Tamme konijnen verschillen in enkele opzichten van hun wilde soortgenoten. Ten eerste hebben ze vaak niet die goede schutkleur, wat hen een makkelijker prooi maakt voor rovers. Ten tweede zijn hun zintuigen minder ontwikkeld, want er is niet gefokt op deze aspekten, en geen “survival of the fittest” geweest. Erger nog, tamme konijnen hebben juist door het fokken en evt. inteelt allerlei “afwijkingen” die het leven in het wild onmogelijk of tot een hel zouden maken. Om een voorbeeld te geven, een aardig percentage konijnen heeft de kaken niet recht boven elkaar staan, waardoor haken aan kiezen kunnen ontstaan en voortanden doorgroeien. Dit zijn slechts enkele dingen die men in half-verwilderde situaties nauwelijks opmerkt, pas als het dier zwaar verzwakt is en het vaak te laat is om nog iets te doen.

Konijnen graven. Dat is leuk om te zien, een natuurlijke activiteit, maar heeft wat nadelen …. De holen gaan soms zo diep in de grond dat zij zich buiten het terrein begeven …. 70 cm ingegraven gaas om het hele terrein is dus noodzakelijk. Bovendien gaat een ziek dier zijn hol in, buiten het bereik van de mens, waardoor er niet of nauwelijks medische verzorging mogelijk is. Het konijn sterft daar. De holen komen niet zelden door stortregens onder water te staan, waardoor dieren verdrinken … echte wilde konijnen houden hier rekening mee, door de ingang in een wal te maken.

Uiteraard is het niet de bedoeling dat een groep zich uitbreidt … dat zou een konijnen-explosie tot gevolg hebben, met een ongewenst aantal rammen ook, die dan weer gaan vechten om het leiderschap. Hierbij zijn verwondingen en abcessen geen uitzondering, die door de weinige hantering dus weer onopgemerkt blijven, met alle lijden van dien. Het is dus goed te beginnen met 1 gecastreerde ram, of 2, als het elkaar tolererende broers zijn bv. mocht je toch over willen gaan op zo een situatie. Meerdere voedsters kan, hoewel ook hiebij onderling geregeld de strijd om de dominantie moet worden gestreden, waarop men zeer alert moet blijven of er geen dier totaal buiten de groep valt. Buitenbeentjes worden verbannen van schuilplaatsen …. Verder hebben voedsters boven de 4 jaar een kans van 70-80 procent op baarmoederkanker. Veel mensen laten hun voedster preventief steriliseren, doe je dat niet, opnieuw: in die situatie merk je het niet en je vindt een dier opeens onverklaarbaar dood ….wenselijk of niet wenselijk? Met een vruchtbare ram erbij (die er ook niet zelden door anderen tussen wordt gedumpt!!) zullen alle voedsters CONSTANT zogen EN zwanger zijn …bij de konijnen af. Ook is het mogelijk dat een vruchtbare ram van BUITEN af zich een weg weet te vinden tussen de dames ….. ze laten zich zelden zo een buitenkans ontgaan.

Zulke terreinen zijn vrijwel nooit VAN BOVEN te overkappen, waarmee dus ook meteen gevaren van boven op de loer liggen: roofvogels, andere rovers, je staat er versteld van hoe inventief rovers zijn bij het zien van zo een 5-sterren-hap! Deze groep zal toch dusdanig tam gehouden moeten worden dat ze goed te pakken zijn voor hun 2-jaarlijkse vaccinaties. Momenteel heersen Myxomatose en VHS zeer in onze natuur in Nederland, in stedelijke en buitengebieden.
Door de hiërarchie die er heerst zullen er ook meerdere schuilruimtes moeten worden gemaakt. Iemand die denkt: ik zet 1 grote schuur op het terrein, die rekent niet met het feit dat de konijnen met een mindere rang hier niet in zullen worden toegelaten door de anderen. Meerdere schuilplekken dus, en de holen worden ook gebruikt.

Veel mensen zullen (soms schouderophalend) zeggen: “konijnen genoeg, beter een kort fijn leven dan een lang leven in gevangenschap….”

Met deze dingen voor ogen wordt toch meestal tegenwoordig voor een middenweg gekozen. Dat houdt dat in: een stuatie van 2-4 konijnen, eventueel meer, met een overdekte veilige ren en toch ook geregeld menselijk kontakt. Voor echte tamme konijnen is dit prettig, ze kunnen worden gecontroleerd op dunne ontlasting, waardoor gevaar voor maden beter in de hand kan worden gehouden. Men merkt zodra dieren ziek zijn en niet fanatiek op de voerbak afkomen … de voedsel-opname kan beter verdeeld worden en gecontroleerd. Een konijn dat niet eet kan eruit gehaald worden – zit niet meters diep onder de grond – evt. mee naar de dierenarts. Gas kan bestreden, ontstekingen en kankers onderkend. Grof gezegd maken deze konijn meer kans om tussen 8-12 jaar te worden terwijl in het “konijnenberg”-geval de gemiddelde leeftijd rond de 3 hooguit zal liggen. Als men het leuk vindt gras / gazon in de konijnenberg te hebben … heb geen illusies, in enkele weken is het zand en modder…..

Combinatie met kippen is ook mogelijk, maar heeft ook duidelijke nadelen. Konijnen eten kippenvoer en vice versa, waardoor de voedselopname onduidelijk wordt, sommige konijnen zo dik worden dat ze zichzelf niet goed schoon kunnen houden en niet bij de nachtontlasting kunnen. In de voedsels zitten totaal andere dingen, wat goed is voor kippen is dat niet noodzakelijkerwijs voor konijnen. Sommige konijnen ontnemen kippen hun rust en andersom komt ook voor. Maar met name het voedings-apekt is een serieus nadeel.

Verder: kinderen hebben meer lol van de konijnen als ze in een relatief te overziene ruimte wonen, waarin ze toch naar eigen keus en believen kunnen rennen en springen, schulen en rusten. Leer kinderen ze niet op te pakken maar maak ze zodanig tam dat ze graag geaaid worden en naar je toe komen voor wat lekkers (wilgentakken, een stukje wortel etc). Een kind kan in een ren gaan zitten en met respekt met de konijnen leren omgaan …. Men kan ze pakken als dat nodig is, voert 2 maal daags overzichtelijke beetjes en weet dus hoe het met elk individueel dier is … en om de vrede te bewaren, als men MEER konijnen wil, kan je meerdere aparte rennen maken en hier kleine groepen in hebben …. Van boven overdekt, dat wel, veilig tegen gevaren. Zie ook onze huisvestingspagina op de site www.bunnybin.nl.

Heb ik je afgeschrokken? Kijk eens op de website:
http://www.konijneninjetuin.nl er is veel boeiends te weten voordat men impulsief begint!